Gabinet dietetyczny dla dzieci
Zapraszamy na konsultacje

Gabinet dietetyczny prowadzi 𝗺𝗴𝗿 𝗕𝗼𝗴𝘂𝘀ł𝗮𝘄𝗮 𝗠𝗮ł𝗴𝗼𝗿𝘇𝗮𝘁𝗮 𝗞𝘂𝗯𝗶𝗸, specjalistka dietetyki pediatrycznej i klinicznej. Najmłodszym pacjentem i jego rodziną zajmuje się holistycznie współpracując z szeregiem ekspertów m.in. pediatrą, endokrynologiem, alergologiem, neurologiem czy psychologiem, indywidualnie i wnikliwie analizując każde schorzenie podstawowe oraz te współwystępujące.

Konsultacje dietetyczne dla dzieci

I. Pierwsza konsultacja dietetyczna

Co trzeba wiedzieć przed pierwszym spotkaniem z dietetykiem dziecięcym i co przygotować na wizytę.

  • Na pierwszym spotkaniu specjalista przeprowadza wywiad ogólnolekarski i analizę dokumentacji medycznej obejmującej:
    • aktualne wyniki badań
    • historię leczenia,
    • wszelkie wypisy z leczenia szpitalnego,
    • opisy diagnoz i występujących schorzeń przewlekłych.  
  •  Następnie omawia dotychczasowe żywienie dziecka (na wizytę rodzic powinien przygotować spis spożywanych posiłków i napojów w ciągu dnia oraz odnotować zwyczajowe godziny posiłków.
  • Specjalista dokonuje pomiarów antropometrycznych, za pomocą BIA (badanie składu ciała u dzieci powyżej 3 roku życia).
  • Specjalista podaje ogólne zalecenia dietetyczne w odniesieniu do danej jednostki chorobowej i w razie potrzeby ustala z rodzicem:
    •  kolejną wizytę z opracowaniem planu żywieniowego,
    •  wprowadzenie dzienniczka żywieniowego w celu oceny składników posiłków i zmian nawyków żywieniowych.

II. Druga konsultacja dietetyczna

Wizyta z planem żywieniowym Wizyta bez planu żywieniowego

Na drugiej wizycie specjalista z reguły przeprowadza wywiad żywieniowy. Na jego podstawie opracowuje indywidualny jadłospis (7-dniowy) oraz dodatkowe zalecenia żywieniowe, które przesyła rodzicowi pocztą elektroniczną.

Taka wizyta obejmuje omówienie wcześniej wysłanych na e-maila specjalisty zapisów posiłków i napojów (dzienniczek żywieniowy) pod kątem tzw. „talerza zdrowia"; omówienie ewentualnych błędów żywieniowych, dodatkowe zalecenia, modyfikacje. Specjalista wykonuje pomiary kontrole i ocenia skuteczność wdrożonych działań.

III. Plan żywieniowy

Czym jest i jak wygląda w praktyce?

Specjalista dietetyk mgr Bogusława Małgorzata Kubik opracowuje plany żywieniowe przy wykorzystaniu programu Dietetyk Pro (7-dniowy opis posiłków). Jadłospis jest opracowywany na podstawie informacji od rodzica, wywiadu ogólnolekarskiego (choroby, przyjmowane leki, suplementy, zgłaszane nietolerancje, alergie), wywiadu żywieniowego, pomiarów antropometrycznych, w tym BIA, określenia pożądanej masy ciała, ustalenia zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki, zależnie od grupy wiekowej. Jadłospis zawiera gramaturę potraw, opis przygotowania posiłków, listę zakupową, dodatkowe zalecenia, w tym propozycje suplementów.

IV. Kontynuacja

Wizyty kontrolne

Z reguły wizyty kontrolne odbywają się  raz w miesiącu. Zależy to od pacjenta i tego kiedy wprowadzi jadłospis. Jeżeli ma wątpliwości albo posiłki z jakichś konkretnych powodów mu nie odpowiadają, np. za dużo jest surówek, zup lub ma problem z zakupem składników, wtedy specjalista dietetyk proponuje wizytę w szybszym terminie, podczas której wspólnie z pacjentem (rodzicem) modyfikuje się bieżący jadłospis. 

Posiłki

Propozycje posiłków są tak opracowane, aby się nie dublowały na przestrzeni tygodnia . Pacjent może stosować i powtarzać jadłospis przez 3 tygodnie.

dietetyk dziecięcy - konsultacje dietetyczne

Pomiar BIA: badanie składu ciała u dzieci

BIA (bioelectrical impedance analysis) wykorzystuje zjawisko występowania różnego oporu elektrycznego (impedancji) w tkankach, który zależy między innymi od zawartości wody w danej tkance. Dzięki temu można oznaczyć ilość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, a także całkowitą ilości wody i tkanki kostnej. BIA pozwala monitorować skuteczność wdrażanej diety i stan kliniczny pacjenta.

BIA jest  bezpieczną, bezinwazyjną metodą badania składu ciała i może być stosowana zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na choroby przewlekłe. Przeciwwskazaniem do wykonania BIA jest rozrusznik serca, kardiowerter, stenty i metalowy szew w sercu/naczyniu krwionośnym, ciąża oraz epilepsja.

Przygotowanie do badania BIA: 

  • zaleca się pozostanie na czczo lub powstrzymanie się od posiłku na 2-3 godziny przed badaniem,
  • na 12 godzin przed badaniem nie zaleca się zbyt intensywnego wysiłku fizycznego,
  • do badania staje się boso na urządzeniu pomiarowym.
 

W ramach badania BIA oceniane są: 

  • POZIOM TKANKI TŁUSZCZOWEJ
    Poziom tkanki tłuszczowej pomaga określić stopień otyłości, rozpoznać nadwagę lub niedożywienie organizmu pacjenta dokładniej niż na podstawie wskaźnika BMI,

  • ILOŚĆ TKANKI TŁUSZCZOWEJ TRZEWNEJ (VFM – visceral fat mass)
    Bezpieczny wynik mieści się w przedziale od 1 do 12. Im wyższa liczba, tym bardziej otłuszczone są narządy wewnętrzne .
  • MASA MIĘŚNIOWA
    Nie ma jednoznacznie określonych norm, ale przyjmuje się, że stanowi ona średnio około 30% całkowitej masy ciała.

  • MASA KOSTNA*
    Niska masa kostna może świadczyć o toczącym się procesie demineralizacji kości i rozwoju osteoporozy (należy to potwierdzić dodatkowymi, dokładniejszymi badaniami np. DXA).

  • ZAWARTOŚĆ WODY W ORGANIZMIE
    Woda powinna stanowić około 45-60% masy ciała. Zbyt niska zawartość świadczy o odwodnieniu, natomiast zbyt wysoka o przewodnieniu.

  • PODSTAWOWA PRZEMIANA MATERII*
    Ilość kcal potrzebna do podstawowego funkcjonowania organizmu pacjenta, bez aktywności fizycznej. Poziom BMR wzrasta wraz ze wzrostem zawartości masy mięśniowej

  • WIEK METABOLICZNY*

    Wskazuje średni wiek związany z typem przemiany materii. Jeśli wiek metaboliczny jest wyższy niż wiek rzeczywisty, wskazane jest zwiększenie tempa przemiany materii poprzez zintensyfikowanie aktywności fizycznej, rozbudowę masy mięśniowej i zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej.* dotyczy osób powyżej 18 r.ż.

* dotyczy osób powyżej 18 r.ż.

O Specjaliście

Dietetyk dziecięcy mgr Bogusława Małgorzata Kubik oferuje kompleksowy zakres świadczeń m.in.:

  • analizę składu ciała met. BIA,
  • ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia ,
  • zapobieganie chorobom dietozależnym,
  • diety w chorobach autoimmunologicznych (celiakia, Hashimoto),
  • diety w schorzeniach przewodu pokarmowego (zespół IBS, SIBO).
Mgr Bogusława Małgorzata Kubik dietetyk dziecięcy

Kontakt

Zgłoś się telefonicznie lub mailowo

Masz pytanie? Napisz do nas.